Pay Pal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Saturday, February 20, 2010

STEVIA BOLEH GANTI GULA


Daun manis pengganti gula untuk pesakit kencing manis dikategorikan sebagai pokok renek sesuai sebagai penghias penutup bumi

KONSEP Edible Garden atau Taman Ramuan menitik beratkan setiap pokok yang ditanam boleh dijadikan makanan, ubat selain menghias laman.

Untuk itu, ada beberapa pokok yang dikategorikan sebagai tanaman herba boleh dijadikan hiasan menarik dalam Taman Ramuan termasuk stevia atau daun manis yang menjadi pilihan ramai kebelakangan ini.

Stevia bukan saja indah pada nama tetapi unik kerana khasiat yang dihasilkan daunnya boleh menggantikan gula.

Ia dikatakan boleh menggantikan gula untuk pesakit kencing manis, yang juga dikategorikan sebagai pokok renek sesuai menjadi penghias penutup bumi.

Daunnya berbentuk bujur manakala batangnya lembut, halus dan bergerutu. Ia boleh membesar setinggi satu meter manakala bunganya kecil berwarna putih menyerupai bunga aster, cuma saiznya lebih kecil.

Stevia adalah satu daripada 240 spesies herba daripada keluarga bunga matahari (Astereacea). Justeru, stevia menghasilkan biji benih apabila matang.

Pokok ini boleh juga membiak menggunakan biji benih, namun kadar percambahan biji benihnya amat rendah sehingga jarang dibiakkan dengan cara itu. Maka, pembiakannya selalunya menggunakan keratan batang.

Stevia berasal daripada kawasan tropika dan sub-tropika di Amerika Selatan dan Amerika Tengah, ada yang menyatakan ia berasal dari Paraguay.

Selain untuk landskap, stevia digunakan secara meluas sebagai pemanis. Namun, stevia yang biasa digunakan sebagai pemanis ialah daripada spesies rebaudiana.
Ia mula digunakan kaum Red Indian Guarani di Paraguay sejak 1500 tahun lalu sebagai pemanis teh herba dan makanan mereka. Mereka juga menggunakan Stevia sebagai penawar menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar.

Di Eropah, kegunaan stevia sebagai pemanis mula disedari pada kurun ke-16 dan ia kemudian dibawa ke Asia. Kajian mengenai tumbuhan ini dimulakan pada awal kurun ke-19 apabila pengkaji di Brazil mendengar cerita yang sehelai daun stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan secawan teh herba yang kelat.

Pakar botani Paraguay, Moises S Bertoni banyak menulis mengenai tumbuhan ini sehingga ramai yang tahu keunikan dan kelebihannya,

Uniknya, stevia adalah pemanis semula jadi yang tidak mengandungi kalori dan ekstraknya dikatakan 300 kali lebih manis daripada gula biasa. Kajian mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu steviosid tidak mengandungi toksid.

Ia juga didapati tidak menyebabkan mutasi sel dan tidak memberi kesan terhadap kesuburan, namun terdapat konflik terhadap kajian kesuburan stevia.

Satu kajian mendapati ia tidak memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan, manakala satu kajian lain mendapati air yang diekstrak daripada daun stevia didapati menurunkan paras testostron dan bilangan sperma bila diuji pada tikus jantan.

Hasil dari kajian ini saintis merumuskan steviosid yang diambil secara oral adalah berkesan untuk menurunkan tekanan darah dan ia mungkin boleh dipertimbangkan sebagai bahan alternatif atau tambahan untuk pesakit darah tinggi.

Satu kumpulan saintis lagi melakukan ujian terhadap kesan hipoglisemik glikosid dalam stevia mendapati steviol tidak menghasilkan glukos, bermakna ia baik untuk pengidap diabetes.

Pengkaji Denmark mendapati hipoglisemik in vitro yang dilakukan steviosid dan steviol berupaya menghasilkan insulin melalui tindakan terus terhadap sel-sel beta. Mereka merumuskan hasil kajian mendapati sebatian ini mungkin mempunyai potensi untuk menjadi ejen anti-hipeglisemik dalam rawatan diabetes mellitus jenis 2.

Ada pendapat menyatakan stevia juga digunakan sebagai tonik untuk jantung dan berfungsi menstabilkan tekanan darah serta degupan jantung.

Kini, berjuta-juta orang di Brazil dan Jepun menggunakan stevia sebagai perisa makanan dan pemanis semula jadi, malah menjadi perisa makanan diluluskan sejak 20 tahun lalu.

Penduduk Jepun adalah pengguna paling besar menggunakan stevia untuk memaniskan hampir semua produk makanan termasuk jeruk, minuman ringan dan coklat.

Malah, dilaporkan syarikat pengeluar minuman seperti Coca Cola menggunakan ekstrak stevia sebagai gantian kepada NutaSweet dan sakarin untuk produk mereka yang dipasarkan di Jepun, Brazil dan Kanada.

Di Amerika Syarikat, stevia menjadi bahan larangan yang tidak boleh digunakan terhadap produk makanan. Ini mungkin kerana monopoli pengeluar pemanis tanpa kalori sintetik yang terdapat di sana.

INFO: Stevia
• Tanah kompos, tanah campuran bukan tanah liat yang menakung air
• Stevia memerlukan cahaya matahari dan air yang mencukupi serta perlu disiram dua kali sehari dalam cuaca panas.
• Pokok ini akan cepat kering dan mati jika kekurangan air.
• Dos yang biasa digunakan dan dicadangkan untuk penggunaan stevia ini ialah 1/4 sudu makan. Daunnya yang dihancurkan digunakan untuk menggantikan 1 sudu makan gula biasa.

Nama Tempatan: Stevia
Nama Saintifik: Stevia rebaudiana

Nama Lain: Teh manis, sweet leaf of Paraguay, caa-he-éé, kaa jheéé, ca-a-jhei, ca-a-yupi, azucacaa, eira-caa,

Sinonim: Eupatorium rebaudianum capim doce, erva doce, sweet-herb, honey yerba, honeyleaf, yaa waan, candy leaf, sugarleaf.

Famili: Astereacea
Asal: Paraguay

Antara ciri-ciri stevia ialah:
Pemanis semula jadi
Menurunkan kadar gula dalam darah
Melawaskan kencing
Menurunkan tekanan darah
Membunuh bakteria
Membunuh kulat
Membunuh virus
Mengurangkan keradangan
Membantu menurunkan berat badan.

Stevia in Ayurvedic Formulations.

As we all know stevia is gaining wide popularity in India due to its sweetness that comes with out harmful calories. We should stop co relating stevia with cane sugar. Raw Stevia leaves can be useful for man kind in more than one way. Since Stevia leaves if consumed regularly can have multiple curative properties that can be immensely helpful for stabilizing disturbed metabolism of humans caused by wrong eating habits and sedentary life style.

Stevia for Tooth Care.

As we all know that most of the dental formulations in powder, herbal or past from use large quantities of sugar for imparting sweet taste. Since the sweetness is so much an integral part of our daily life it is very difficult to imagine a teeth cleaning preparation without customary sweet taste. In most of the cases sugar is most preferred sweetening agent. But many times some important aspects are neglected such as-
• Sugar actually contributes to the teeth decay!
• In highly concentrated from it reduced the activity of other herbal ingredients.
Stevia whole leaf powder offers an ideal alternative to replace sugar in the dental powders and paste. Not only stevia eliminates the requirement of sugar but its anti bacterial activity actually enhances the productive and curative properties of dental preparations.

Stevia for Diabetic Care

It has been proven by a Dutch/Japanese scientist in year 2003 that Stevia leaves if consumed regularly have great potential in reducing the dependence on the oral and injectable insulin. Regular intake of Stevia leaves induces the beta cells of pancreas to produce more insulin. This interesting property of Stevia leaves opens up number of possibilities for Ayurvedic and herbal drug manufactures to-
Improve the existing formulation targeted at controlling diabetes.
To develop new formulations to tackle this severe problem of type 1 and 2 diabetes in Asian population wind.

Stevia for Hypertension

We are all aware of the fact that most of the diabetics do suffer from hyper tension at some stage of their life. The earliest clinical studies have amply demonstrated that Stevia leaves have potent action in reducing chronic hypertension. Stevia leaves if consumed regularly have excellent scope to be used as a single medicine for the control of diabetes as well as hypertension.

Stevia as a General Tonic

Dried stevia leaves contain many vitamins and trace elements such as selenium, cobalt, chromium etc. We all know that these elements are potent antioxidants. Hence it has been proven that stevia can be used in herbal tonic formulation with promising results.
Stevia and World Health Organization

The WHO in its report on Food additive has clearly defined role of stevia in control of diabetes and hypertension. WHO also has ascertained the safety of stevia as a food additive. Numbers of research projects are being carried out trying to ascertain the usefulness of stevia leaves in diseases as diverse as AIDS to tooth decay! This implies that uses of stevia leaves to cure/control various diseases would see dramatic increase in near future.
Safely of Stevia

We are all aware of the fact that most of the diabetics do suffer from hyper tension at some stage of their life. The earliest clinical studies have amply demonstrated that Stevia leaves have potent action in reducing chronic hypertension. Stevia leaves if consumed regularly have excellent scope to be used as a single medicine for the control of diabetes as well as hypertension.
ON 18TH DECEMBER 2008 UNITED STATES FAD HAS APPROVED STEVIA AS A NATURAL SWEETENER THAT CAN BE USED IN ANY FOOD OR BEVERAGE ITEMS.