Pay Pal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Monday, September 10, 2012

Kisah Bendera-Bersaudarakah kita?

Diambil dari email Roslan Mohd Chainz_of_Frenz@yahoogroups.com setakat mana kebenarannya saya tidak tahu.


[Dr. Hafidzi, 2011] Jalur merah dan putih boleh dikesan sejak zaman Empayar Majapahit (kurun ke 7 hingga 14M. Bahkan Sri Vijaya juga dikesan menggunakan bendera yang berwarna merah dan putih tetapi dalam bentuk matahari terbit (macam bendera Imperial Japan - bendera Jepun zaman Perang).

Dan ada juga sumber yang menunjukkan bendera Sri Vijaya ada lambang Swastika (Hindu) dan Ying Yang (Buddha) - Wallahu a'lam.

Apabila Islam menjadi anutan dan kerajaan Majapahit diwarisi oleh Kerajaan Islam Demak, warna putih dan merah itu kekal tetapi diberi tafsiran Islami (oleh Prof Ahmad Mansur Suryanegara) yang mengaitkannya dengan perang khandak dan cahaya putih dan merah yang terpancar apabila batu besar yang diketuk oleh Nabi SAW menggambarkan istana merah (Kisra) dan istana puteh (Kaisar).

1 comment:

Roy Man said...

Salah ni admin..bendera Malaysia mula nya di ambil pada bendera kerajaan johor..lepas tu baru di ambil bendera kerajaan majapahit dan bendera johor diambil dari bendera kerajaan Turki uthmaniyyah..malaysia tk ambik bendera British sebagai contoh